НОВИНИ » Статті » Методичний кабінет

Боротьба з йододефіцитом – не проблема

Україна розташована у зоні природного дефіциту йоду – хімічного елемента, необхідного людському організму впродовж усього життя і критично важливого для роботи мозку та нервової системи.

Захворювання щитоподібної залози в Україні зустрічаються досить часто, особливо після аварії на Чорнобильській АЕС. Про те, що ця ендокринна залоза відіграє величезну роль у життєдіяльності людського організму, відомо ще з II ст. до н.е. Її назва походить від грецьких слів „тиреос” – щит, „ідос” – вид, оскільки обриси залози дещо нагадують щит. У науковій літературі частіше зустрічається термін „тиреоїдна залоза”, від нього ж походять і назви її захворювань.

Науковці наголошують, що йод – єдиний мікроелемент, який бере участь у біосинтезі гормонів щитоподібної залози. Кількість йоду в організмі людини зазвичай у межах 20–50 мг. Важливо, щоб концентрація йоду в крові була стабільною, якщо його мало, гормональна система дає збій, щитоподібна залоза збільшується, хворому ставлять діагноз — базедова хвороба, яку ще називають зобом. Помиляються ті, хто легковажно ставиться до цієї недуги, мовляв, вона несмертельна – з таким діагнозом живуть багато років.

Учені застерігають, що збої в роботі щитоподібної залози, викликані йододефіцитом, загрожують у будь-якому віці. Щоденна нестача кількох десятків мікрограмів йоду в харчуванні може призвести до незворотніх порушень розвитку і функціонування організму. Особливу загрозу дефіцит йоду становить для розумових здібностей і, відповідно, життєвої успішності людини.

Найкращий варіант — отримувати достатню кількість йоду разом із харчуванням. Але останніми роками продукти тваринництва і городина стали біднішими за складом мікроелементів і вітамінів. Серед причин, які називають учені, не лише природна бідність ґрунтів на йод, а й сучасні агротехнології, які виснажують ґрунти. Для того, щоб убезпечити себе від цих загроз, достатньо регулярно споживати йодовану сіль замість звичайної. Йодована сіль – це не ліки, які має призначити лікар. Вона не містить фармакологічних доз йоду і є звичайним харчовим продуктом, багатим на йод, подібно до морської капусти. Йодована сіль містить йодат або (зрідка) йодид калію у дуже малих кількостях, які є не токсичними і не можуть призвести до алергії, виразкової хвороби чи надлишку йоду в організмі й відповідних порушень у його роботі. Споживання солі, навіть у максимальній кількості (10 г/добу) не перевищить встановлених меж безпечного споживання йоду. Йодована сіль придатна для тривалого зберігання, приготування їжі та консервування: йод не випаровується з неї у великих кількостях, навіть під дією температури, і не змінює смак чи колір продуктів.

Науковці підтверджують, що за умов дефіциту йоду у дітей спостерігається суттєве зниження уваги, сприйняття, пам’яті, пригнічується оперативність аналітико-синтетичних процесів і моторних функцій. Усе це обмежує їхні майбутні можливості й життєву успішність.

Відмова компенсувати природний дефіцит йоду в масштабах країни створює умови для невідворотної деградації суспільства: жінки втрачають здатність народжувати здорових дітей і народжувати взагалі, діти – нездатні до інтелектуального розвитку, дорослі – неспроможні працювати. Сьогодні понад 120 країн світу використовують йодовану сіль як найефективніший спосіб масової профілактики йододефіциту.

Світова медицина визнала нестачу йоду основною загрозою для людського інтелекту і розвитку. Саме щоденна мікро доза йоду забезпечує здатність людини до пізнання й вирішення проблем, яка визначає успішність будь-якої діяльності і є основною для інших здібностей.

Слід пам'ятати, що перш ніж починати приймати йод у медичних препаратах обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, оскільки будь-яке самолікування може істотно нашкодити здоров'ю!

Алла Тищенко,
методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області

Категорія: Методичний кабінет | Додав: kvu (17.05.2018) | Автор: Алла Тищенко
Переглядів: 41 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]