НОВИНИ » Статті » Методичний кабінет

Будьте обережними з грибами

Осінь уже на порозі, з’являються перші жовті листочки на деревах, ночі все холодніші, і тому тема грибів стає зараз актуальною, оскільки осінь, як відомо, пора грибів і грибників, які заполоняють ліси з кошиками і наплічниками. Які гриби збирати, а яких грибів уникати?

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Кожному відомо, якого лиха може накоїти навіть один отруйний гриб, що випадково опинився серед сотень їстівних. При його вживанні в організмі людини можуть виникнути такі ускладнення, проти яких і сучасна медицина безсила. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Основні причини отруєнь:

• вживання отруйних грибів;

• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Застерігаємо:

• не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

• ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

• збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;

• не купуйте гриби на стихійних ринках;

• не куштуйте сирі гриби на смак, ще раз перевірте їх вдома, усі сумнівні –викидайте;

• гриби підлягають кулінарній обробці в день збору;

• не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

• значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин і якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;

• вживайте гриби, що пройшли через лабораторні дослідження

Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

«Усі їстівні гриби мають приємний смак».

«Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний».

«Усі гриби в молодому віці їстівні».

«Личинки комах, черв’яки й равлики не чіпають отруйних грибів».

«Опущене у відвар грибів срібло чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».

«Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».

«Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».

«Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

При підозрі на отруєння грибами викличте "Швидку медичну допомогу". Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води; надавіть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; коли промивні води стануть чистими прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок).

Після надання домедичної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби і проведіть їм профілактичні заходи.

І в жодному випадку не можна займатися самолікуванням!

Алла Тищенко,
методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області

Категорія: Методичний кабінет | Додав: kvu (14.09.2017) | Автор: Алла Тищенко
Переглядів: 30 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]