НОВИНИ » Статті » Методичний кабінет

Харчові добавки з позначенням „Е”

Харчові добавки – простий і дешевий спосіб надати продукту привабливий вигляд і колір, посилити смак, а також продовжити термін його зберігання. Раніше, назви цих хімічних речовин писали на етикетках продуктів повністю, але вони займали так багато місця, що в 1953 році, в Європі, вирішено було замінити повні назви цих хімічних харчових добавок однією буквою з цифровими кодами. Індексом Е (від Europe) у рамках Європейської спільноти прийнято позначати наявність в продукті харчування будь-яких харчових добавок, ідентифікованих згідно з Міжнародною системою класифікації (INS). За цією системою харчові добавки діляться на групи за принципом дії. Група визначається за першою цифрою, вказаною після букви Е.

В Україні близько 600 хімічних добавок дозволено використовувати у харчовій промисловості. Потрібно орієнтуватися в цих добавках.

Е 100-199 – фарбники. Додаються практично у всі види ковбасних виробів, цукерки, морозиво, кондитерські вироби, напої. Мають токсичну дію, викликаючи захворювання щитовидної залози.

Е 200-299 – консерванти. Фарбники і консерванти шкідливо впливають на імунну систему, обмін речовин, функції печінки, порушують природну мікрофлору кишечника. А функціональні порушення кишечника можуть призвести до онкологічних, серцево-судинних патологій.

Е 300-399 – антиоксиданти. Алергікам та астматикам суворо заборонено вживати антиоксиданти, вони затримують воду в організмі й підвищують вміст холестерину. А це, у свою чергу, негативно впливає на роботу печінки та серцево-судинної системи.

Е 400-499 – стабілізатори, загусники. Ці добавки можуть провокувати хвороби травної системи.

Е 500-599 – емульгатори. Негативно впливають на печінку, викликають розлад шлунку.

Е 600-699 – підсилювачі смаку. Може викликати пошкодження мозку, негативно впливає на сітківку ока. 30% людей, які часто вживають їжу з цією добавкою, скаржаться на головний біль, підвищене серцебиття, слабкість у м’язах, жар.

Е 900-999 – піногасники, глазурувальники, підсолоджувачі, розпушувачі.

Найбільш шкідливими вважаються консерванти та антиокислювачі. Цукрозамінники і ненатуральні барвники також несуть в собі серйозний ризик.

Шановні громадяни! Уважніше читайте інформацію, яка розміщена на етикетках. Не дивлячись, цілком можна купити крохмаль зі смаком, запахом і кольором ковбаси. Будь-яка модифікація продуктів робить їх потенційно небезпечними для здоров’я. Вживання синтетичних підсилювачів смаку і кольору – це обман власного організму. Наявність на харчовій упаковці маркування у вигляді знаку „Без ГМО” не гарантує відсутність в продукті генно-модифікованих компонентів.

У січні 2015 року на українських торгових полицях з’явилися перші товари, відмічені знаком якості „Добрий знак” телеканалу СТБ.

„Добрий знак” – це незалежна система контролю якості і безпеки продуктів харчування в Україні. Продукти, чия упаковка маркована „Добрим знаком”, пройшли жорстку лабораторну перевірку за європейськими стандартами якості та безпеки в країнах Європейського Союзу.

Вживайте екологічно чисті продукти – свіжі овочі, фрукти та ягоди: дбайте про своє здоров’я.

Алла Тищенко,
методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області

Категорія: Методичний кабінет | Додав: kvu (23.10.2017) | Автор: Алла Тищенко
Переглядів: 14 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]