НОВИНИ » Статті » Методичний кабінет

Небезпечна хвороба домашніх і диких свиней

Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна, заразна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, яка швидко поширюється та, майже, на 100% закінчується летальністю (смертністю).

Вперше АЧС була описана під час падежу худоби в Південно-Африканській Республіці, на початку минулого століття. Вважається, що джерелом інфекції стали дикі кабани. З Африки разом з інфікованими свиньми вірус переїхав до Португалії, відразу ж поширившись на худобу іспанських фермерів. Після другої світової війни АЧС впевнено пройшлася країнами Латинської Америки і до кінця ХХ століття дісталася до Азії, звідки впевнено зробила крок у Східну Європу.

Сьогодні нові спалахи африканської чуми свиней зафіксовані в Рівненській, Вінницькій, Луганській та Одеській областях. На Рівненщині зафіксували 12 випадків захворювань на африканську чуму свиней.

Ознаки хвороби:

Інкубаційний період короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак та відсутністю інших симптомів в цей період. Більшість хворих тварин, у цей час, виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму.

Клінічні ознаки проявляються в період зниження температури: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, спрага), збиваються в гурти, з'являються ознаки серцевої недостатності: синюшність шкіри та значні крововиливи.

Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряку легенів) переважно на 7–10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби.

Профілактика:

утримувати свиней в закритих приміщеннях, обслуговування проводити лише у змінному спецодязі;

проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;

не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней; не купувати корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкова наявність документів, що підтверджують безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);

не купувати живих свиней, м’ясо та м’ясопродукти у невстановлених торгових точках, без супровідних документів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини;

не допускати відвідування господарств та тваринницьких приміщень стороннім особам, допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв;

негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини або сільським виконавчим комітетам;

не допускати відвідування особистих подвір’їв сторонніми особами; постійно вести боротьбу з гризунами;

не завозити свиней без узгодження з управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини області з інших регіонів.

На сьогоднішній день шкода для людей від цієї хвороби проявляється виключно в економічних втратах. Адже найсуворіші карантини, знищення поголів’я і неможливість використання заражених територій, а також розрив торгових відносин і контрактів на постачання свинини — все це завдає відчутних ударів по гаманцях людей, так як викликає подорожчання м’яса та м’ясопродуктів безпосередньо на ринках та в магазинах.

Погоджено з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Алла Тищенко,

методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області

Категорія: Методичний кабінет | Додав: kvu (17.10.2017) | Автор: Алла Тищенко
Переглядів: 17 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]