НОВИНИ » Статті » Методичний кабінет

Осінні вітаміни: зміцнення імунітету

Осінь може бути різною. Для когось вона – яскрава, тепла і сонячна, а для багатьох – мокра, холодна, з пронизливим вітром, колючими шарфами, сонливістю, дратівливістю.

Як би ми не любили чарівну осінь, ми знаємо, що це сезон застуд і грипів, котрі полюють на нас, практично, на кожному кроці.

Щоб уникнути цих неприємних особливостей осені, слід зміцнювати імунітет і запасатися вітамінами, тим більше, що саме «осінні вітаміни» вважаються найкориснішими, саме їхній запас повинен захистити організм взимку, коли настане епідемія грипу та ГРВІ.

Перш ніж розповідати про сезонні вітаміни, слід сказати і про те, що не варто перевантажувати свій організм якомога більшою кількістю корисних речовин – у всьому важлива міра.

Що ж включає в себе поняття сезонні вітаміни, коли мова заходить про осінь?

В першу чергу, це відомий всім вітамін С. Вітамін С – один з найбільш корисних і необхідних вітамінів, кожному з нас необхідно отримувати його з їжею щодня, оскільки він не синтезується і не накопичується в організмі. Велика кількість вітаміну С міститься в цитрусових, таких як лимон, апельсин, мандарин і грейпфрут, але ж мова йде про сезонні вітаміни, а які апельсини в нашому кліматі, та ще й восени? У наших широтах хорошим джерелом вітаміну С є квашена капуста. До постачальників вітаміну С також можна віднести петрушку, ріпчасту цибулю, чай, заварений з плодів червоної або чорноплідної горобини, чорної смородини і шипшини.

Не менш важливий і прийом вітаміну А. Цей сезонний вітамін найпростіше знайти восени, адже всім відомо, що потрібно гризти морквину, щоб забезпечити організм цим вітаміном. Однак, тут слід зазначити, що морква, звичайно хороша, але морквяний сік – просто незамінний під час сезону простуд. Підвищити запаси цього вітаміну в організмі можна за допомогою гарбуза, томатів, яблук, обліпихи, шипшини, горобини, петрушки і кропу.

Справжній сезонний вітамін імунітету - це вітамін В. Цей вітамін можна отримати, якщо включити в свій раціон капусту, моркву, бобові, картоплю, селеру, волоські горіхи, вівсяну і гречану крупу, свинину, печінку, нирки, серце. Не менш важливим є і вітамін D, який взимку буде отримати досить складно. Цей вітамін в повному обсязі можна отримати тільки від ультрафіолетового випромінювання. Восени поніжитися на сонечку вже не вийде, тому варто включити в своє меню вершкове масло, яєчний жовток, м`ясо лосося, люцерну, сир, жирну сметану і вершки.

Вживайте в їжу більше осінніх фруктів, вирощених у сільському госпадарстві, а не привезених з-за моря-океану. Яблука, груші, сливи, айва – це справжнє джерело корисних вітамінів, які допоможуть зміцнити імунітет на довгі холодні місяці.

Звичайно, всі знають, що кисломолочні продукти корисні для нашого організму. Це дійсно так, але вживати їх у їжу восени особливо актуально, так як вони допомагають відновити мікрофлору кишківника, а, значить, покращують імунітет.

Зверніть увагу! Стресові ситуації дуже сильно підривають наші сили, і ми стаємо сприйнятливі до різних застуд. Тому, якщо можна, не треба нервувати, не приймайте все близько до серця. Навчіться розслаблятися, заспокоюватися, скидати з себе вантаж проблем. Знімаючи стрес, ви допомагаєте відновитися імунітету.

Вітаміни – необхідна умова сильного імунітету. Піклуйтеся про себе і будьте здорові.

Алла Тищенко,
методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області

Категорія: Методичний кабінет | Додав: kvu (20.10.2017)
Переглядів: 13 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]