НОВИНИ » Статті » Методичний кабінет

Солодка радість чи шкода для здоров’я?

Діти і солодке - поняття нероздільні. Прохання „дай цукерку” для більшості мам перетворюється на справжній кошмар, але й багато дорослих дня не можуть прожити без чогось солоденького. І чай, і каву ми п'ємо з цукерками, печивом, тістечками, варенням та іншими солодощами. На будь-якому святковому столі обов'язково знайдуться всілякі солодощі. Жоден день народження, ювілей, весілля не обходиться без торта та й барвистий подарунок з цукерками є одним з головних атрибутів Нового року.

Історія цукерок охоплює географію всієї земної кулі. Саме слово „цукерка” перекладається з латині як „приготоване зілля”. Перші кондитери з'явилися в Давньому Єгипті, де знатні громадяни завжди відрізнялися любов'ю до кулінарних шедеврів: оскільки цукор тоді ще не був відомий, вони варили цукерки з меду і фініків, на Сході цукерки робили з мигдалю і фіги. У Стародавньому Римі рецепт цукерок з горіхів, макових зерен, меду і кунжуту тримався в суворій таємниці, а в Давній Русі цукерки готували з кленового сиропу, патоки та меду.

Отже, цукерки – солодкі кондитерські вироби, виготовлені з цукру, шоколаду, зацукрованих фруктів та інших продуктів. На світі існує безліч різновидів цукерок – це помадки і батончики, льодяники і карамельки з різними начинками, іриски, трюфеля і грильяж, шоколадні, молочні та вафельні цукерки. Майже у кожної людини є свої улюблені сорти цукерок.

До складу цукерок входять вуглеводи – фруктоза, глюкоза, лактоза, сахароза та інші вуглеводи, жири або ліпіди, так само в цукерках є трохи білків, зовсім мало мінералів і вітамінів. Вуглеводи є джерелом енергії для нашого організму, підвищують розумову і фізичну працездатність, піднімають настрій. У шоколадних цукерках є антиоксиданти, що впливають на обмінні процеси в нашому організмі.

Всі знають, що цукерки несуть шкоду нашій шкірі, фігурі та зубам. Але про те, що вони мають ще масу вкрай шкідливих мінусів, мало хто знає.

Лідерство по шкідливості гордо несуть жувальні цукерки. Тут не тільки погіршиться стан ваших зубів – великий вміст барвників, цукру, хімічних добавок і замінників зіпсує ваше здоров'я. Пам'ятайте, що частинки тягучих цукерок надовго застряють в зубах.

Льодяники – ваші найлютіші вороги. Якщо підроблений шоколад ми хоча б їмо швидко, то льодяники безпосередньо, впродовж тривалого часу, перебувають у роті, руйнуючи емаль і псуючи зуби.

Далі пальма першості переходить до популярних шоколадних батончиків. Крім критичної кількості калорій вони викликають залежність.

Ви здивуєтеся, але цукерки викликають стійке звикання. Кожного разу вам буде потрібно з'їдати все більше і більше, щоб наїстися. Крім того, дана залежність загрожує гастритом, а у вкрай запущених випадках - виразкою.

Ні для кого не секрет, що сучасні шоколадні цукерки робляться не з шоколаду. У складі солодощів часто значаться такі інгредієнти, як „замінник какао-масла”, „шоколадна глазур”, „спред”, „рослинний жир” або „гідрогенізована рослинна олія”. Це одна з найнебезпечніших речовин, яку виробники додають у продукти харчування. Формально виробник не обманює споживача, вказуючи правдиву інформацію. Однак за всіма цими нешкідливими назвами ховаються транс-жири. Транс-жири – це специфічний вид ненасичених жирів, одержаних штучним шляхом. Рідкі олії, в результаті процесу гідрогенізації, перетворюються в тверді рослинні жири – маргарини, кулінарні жири. Гідрогенізовані жири мають спотворену молекулярну структуру, нехарактерну для природних сполук. Таким чином, виробник просто знижує собівартість продукту, при цьому, не втрачаючи в смакових якостях. Якби зазначали їх склад на етикетках – список інгредієнтів шокував би вас. Наприклад, якщо ви шанувальник цукерок з шоколаду, то до їхнього складу входить Е1103, котрий шкідливий при ковтанні і попаданні на шкіряний покрив, наслідки можуть бути неминучі. Якщо на цукерках зазначено, що вони відповідають ДСТУ, все не так погано, хоча користі ніякої, а шкода залишається. А ось якщо цукерки маркують „ТУ” (технічні умови виробника) - ризик зростає в сотні разів. Значить, фірма самостійно розробила рецепт.

Це не означає, що ви повинні назавжди відмовитися від цукерок. Деякі корисні властивості присутні, не кажучи про гарний настрій після них. Але майте на увазі, користь вам принесуть тільки справжні цукерки з натурального шоколаду. А ось в кількості - обмежитися все одно доведеться.

Бережіть себе та своє здоров’я!

Алла Тищенко,
методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області

Категорія: Методичний кабінет | Додав: kvu (03.01.2018) | Автор: Алла Тищенко
Переглядів: 22 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]