НОВИНИ » Статті » Методичний кабінет

Віруснисний гепатит А

У Рівному - паніка у соцмережах: людям розсилають повідомлення про спалах Гепатиту А. Причина - нібито водопровідна вода. Чи є причини для хвилювання?

Серед загальної захворюваності вірусними гепатитами в Україні найбільш питому вагу має гепатит А (ВГА). За рівнем захворюваності він поступається лише грипу та ГРВЗ, але у зв’язку з більшою тривалістю захворювання ВГА економічний збиток від вказаних захворювань цілком можна порівняти.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) - це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки та травного каналу. У більшості випадків хвороба починанається гостро, з підвищенням температури до + 38,5 градусів упродовж перших 2-3 днів, спостерігається ломота в тілі, можливе першіння в горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер‘ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива), також можливе свербіж шкіри. Зараження гепатитом А відбувається від хворої людини з будь-якими формами захворювання, через брудні руки та брудні продукти харчування. Для вірусного гепатиту А характерні періодичні та циклічні підйоми захворюваності: кожні 8-10 років в осінньо-зимовий період спостерігається різкий підйом захворюваності.

Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. А найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації. Вакцина проти гепатиту A є ефективним засобом попередження хвороби. У деяких країнах зазвичай рекомендують проводити вакцинацію дітей, а також людей з високим ризиком інфікування, яким ще не зроблено щеплення. Судячи з наявних даних, вакцинація захищає від інфікування впродовж усього життя людини. Іншими попереджувальними заходами є миття рук та правильно оброблена їжа. Як правило, хворий повністю одужує, а печінка відновлює свої функції.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

1. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання або відкритих водойм. Кип’ятіть воду.

2. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води (краще бутильованої).

3. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.

4. Слід суворо дотримуватись правил особистої гігієни: обов‘язково мити руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі та після кожного відвідування туалету.

5. Не варто займатись самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання слід терміново звернутись до лікаря.

Не панікуйте, а дотримуйтесь правил гігієни!

Погоджено з управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держспоживслужби в Рівненській області.

Алла Тищенко,
методист обласного методичного кабінету
НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області

Категорія: Методичний кабінет | Додав: kvu (07.11.2017) | Автор: Алла Тищенко
Переглядів: 26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]